Πώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει τη γονιμότητα

Πώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει τη γονιμότητα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια διαταραχή που οι γιατροί συνδέονται με μια ανισορροπία στις γυναικείες ορμόνες φύλου. Η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων και μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

κάθε μήνα, σε γυναίκες της ηλικίας σε αναπαραγωγική ηλικία, αναπτύσσονται μικροσκοπικές κύστεις που είναι γνωστές ως θυλάκια στην επιφάνεια των ωοθηκών. Οι θηλυκές σεξουαλικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένου του οιστρογόνου, προκαλούν ένα από τα ωοθυλάκια να παράγουν ένα ώριμο αυγό. Στη συνέχεια, η ωοθήκη απελευθερώνει αυτό το αυγό και ξεσπάει από το θυλάκιο.

Σε γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS, υπάρχει μια ανισορροπία στις γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες. Η ανισορροπία μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και απελευθέρωση ώριμων αυγών. Χωρίς ώριμο αυγό, δεν μπορεί να συμβεί καμία ωορρηξία ούτε εγκυμοσύνη.

Η ανισορροπία των ορμονών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια μη φυσιολογική αύξηση της τεστοστερόνης, η οποία είναι κυρίως μια αρσενική ορμόνη φύλου. Οι γυναίκες παράγουν επίσης τεστοστερόνη, αν και είναι συνήθως σε μικρές ποσότητες.

Το γραφείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την υγεία των γυναικών (OWH) σημειώνει ότι η PCOS επηρεάζει το 5-10 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 15-44 ετών. Περιγράφουν το PCOS ως “κοινή και θεραπευτική αιτία υπογονιμότητας”.

Οι εμπειρογνώμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί PCOS, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει γενετικούς παράγοντες. Εάν η μητέρα ή η αδελφή μιας γυναίκας έχει την κατάσταση, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα από άλλους για την ανάπτυξη της.

Μαζί με μια γενετική σύνδεση, η υπερβολική ινσουλίνη στο σώμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει PCOS. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας και το σώμα χρησιμοποιεί για να μετατρέψει τη ζάχαρη σε τρόφιμα σε ενέργεια.

Οι γυναίκες με PCOS έχουν συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη περιλαμβάνει την αδυναμία του σώματος να μειώνει σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να γίνουν πολύ υψηλά, γεγονός που προκαλεί ακόμα περισσότερη παραγωγή ινσουλίνης.

Η υπερβολική ινσουλίνη αυξάνει επίσης την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία οδηγεί σε μερικά από τα συμπτώματα του PCOS.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία ή χρόνο κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών ενός ατόμου. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του PCOS περιλαμβάνουν τα εξής: Σκοτεινία του δέρματος

 • Κέρδος βάρους
 • Αρατάλη μαλλιά στο κεφάλι
 • Συγχώνευση
 • Ακρεούν τις περιόδους
 • ωοθηκών Οι κύστεις
 • Αυξημένες ετικέτες δέρματος
 • Όλοι με PCOS θα έχουν τα ίδια σημεία ή συμπτώματα.

  Επιδράσεις στη γονιμότητα

  Η PCOS μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα ενός ατόμου με διαφορετικούς τρόπους.

  Τα προβλήματα ωορρηξίας είναι συνήθως η κύρια αιτία υπογονιμότητας σε γυναίκες με PCOS. Η ωορρηξία μπορεί να μην εμφανιστεί λόγω της αύξησης της παραγωγής τεστοστερόνης ή επειδή τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες δεν ωριμάζουν.

  Ακόμη και αν εμφανιστεί η ωορρηξία, μια ανισορροπία στις ορμόνες μπορεί να εμποδίσει την κατάλληλη ανάπτυξη της επένδυσης της μήτρας για να επιτρέψει την εμφύτευση του ώριμου αυγού.

  Λόγω των μη ισορροπημένων ορμονών, η ωορρηξία και η εμμηνόρροια μπορεί να είναι ακανόνιστη. Οι απρόβλεπτες εμμηνορροϊκές κύκλοι μπορούν επίσης να δυσκολεύουν να μείνουν έγκυες.

  Άλλες επιπλοκές

  Η στειρότητα είναι συχνά μία από τις κύριες επιπλοκές του PCOS, αλλά δεν είναι η μόνη.

  Τα άτομα με PCOS φαίνεται επίσης να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους:

  • υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Καρδιακές παθήσεις
  • κέρδος βάρους
  • Άπνεση ύπνου
  • Κατάθλιψη και άγχος
  • Φτωχή εικόνα του σώματος
  • Ο καρκίνος του ενδομητρίου

  Σύμφωνα με το OWH, περίπου το ήμισυ όλων των γυναικών με PCOS αναπτύσσουν είτε prediabetes είτε διαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών.

  Πότε να δείτε έναν γιατρό

  Όποιος ανησυχεί ότι δεν είναι σε θέση να μείνει έγκυος ή που έχει συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι το PCOS πρέπει να δει γιατρό. Ακόμη και αν μια γυναίκα δεν επιθυμεί να μείνει έγκυος, η έγκαιρη διάγνωση του PCOS μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

  Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες υπογονιμότητας, αλλά η αξιολόγηση για το PCOS μπορεί να βοηθήσει στη στοχεύει στη θεραπεία και να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

  Εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος, είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζουμε αν υπάρχει PCOS, καθώς οι μελέτες έχουν βρει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης με PCOS.

  Αυτές οι επιπλοκές μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτης κύησης
  • πρόωρη παράδοση
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοκιμή για τη διάγνωση του PCOS. Ένας γιατρός κάνει μια διάγνωση βασισμένη σε διάφορους παράγοντες.

  Οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μια φυσική εξέταση
  • Ιατρικό ιστορικό
  • Δοκιμές αίματος για επίπεδα ορμονών
  • < Li> Δοκιμές αίματος για επίπεδο γλυκόζης

  • Μια σάρωση υπερήχων

  θεραπεία

  Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για PCOS. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης σε όσους επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους.

  Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και έτσι η θεραπεία δεν είναι πάντα η ίδια. Οι επιλογές εξαρτώνται επίσης από το αν ένα άτομο επιθυμεί να μείνει έγκυος.

  Η θεραπεία για τα συμπτώματα PCOS μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Χάπια ελέγχου των γεννήσεων για να διορθωθούν οι ορμονικές ανισορροπίες.
  • Τα φάρμακα ευαισθητοποίησης ινσουλίνης για τη βελτίωση της χρήσης της ινσουλίνης και της παραγωγής τεστοστερόνης.
  • Στην περίπτωση του διαβήτη, φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Άσκηση και υγιεινή κατανάλωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας και του βάρους ελέγχου.

  Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και τεστοστερόνης και να βελτιώσει τα συμπτώματα.

  θεραπεία γονιμότητας για PCOS

  Εάν μια γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να ρυθμίσει τις περιόδους της εμμηνόρροιας και να ενθαρρύνει την ωορρηξία. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν βελτιώνει τη γονιμότητα.

  Η λαπαροσκοπική διάτρηση των ωοθηκών είναι μια χειρουργική επιλογή. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός κάνει μικρές περικοπές στην κοιλιά και εισάγει μια βελόνα με ηλεκτρικό ρεύμα.

  Χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για να καταστρέψουν μια μικρή ποσότητα ιστού που παράγει τεστοστερόνη στην ωοθήκη. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να επιτρέψει την πραγματοποίηση της κανονικής ωορρηξίας.

  Συμβουλές για την αύξηση της γονιμότητας

  Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για τον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της γονιμότητας.

  Έλεγχος βάρους

  Για άτομα που μεταφέρουν υπερβολικό βάρος, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ορμονικής παραγωγής και να αυξήσει τις πιθανότητες ωορρηξίας και εγκυμοσύνης.

  Σύμφωνα με το OWH, ακόμη και μια απώλεια βάρους 10 τοις εκατό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με υπερβολικό βάρος και προβλήματα γονιμότητας να αποκαταστήσει την κανονική ωορρηξία του.

  Τα άτομα με χαμηλό βάρος που δυσκολεύονται να συλλάβουν μπορεί να θέλουν να δουν και το γιατρό τους, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τη στειρότητα.

  Διαχείριση στρες

  Η εύρεση υγιεινών τρόπων διαχείρισης του στρες μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γονιμότητα.

  Το μακροπρόθεσμο στρες μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες. Για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη πίεση μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπία στις γυναικείες ορμόνες και τη στειρότητα.

  Συμβουλές για τη διαχείριση του στρες περιλαμβάνουν: Οικογένεια

 • Να πάρει αρκετό ύπνο
 • Διατροφικές αλλαγές

  Για μερικά άτομα με PCOS, μια χαμηλή γλυκαιμική διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και τη γονιμότητα.

  Μια χαμηλή γλυκαιμική δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση λιγότερων τροφίμων που προκαλούν ακίδα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  Η αποφυγή αιχμών σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνονται πιο σταθερά, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και λιγότερη παραγωγή τεστοστερόνης.

  Μάθετε περισσότερα για τα τρόφιμα για φαγητό και τρόφιμα για να αποφύγετε με PCOS.

  Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

  PCOS είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές αιτίες της γυναικείας στειρότητας. Μερικοί συνήθεις λόγοι περιλαμβάνουν:

  ενδομητρίωση: η ανάπτυξη ιστού της μήτρας εκτός της μήτρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, ειδικά όταν αναπτύσσεται στους σάλπιγγα.

  Δομικά προβλήματα: Ένα πρόβλημα με τη δομή των σάλπιγγων ή άλλων τμημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος μπορεί να δυσχεράνει την έγκυο.

  Fibroids: Αυτοί οι μη καρκινικοί όγκοι στη μήτρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας εμποδίζοντας την εμφύτευση.

  Ωστόσο, πολλές γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας – συμπεριλαμβανομένου του PCOS – μπορούν να μείνουν έγκυες με ιατρική βοήθεια.

  Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να αυξηθεί οι πιθανότητες της εγκυμοσύνης είναι για ένα άτομο να δει έναν γιατρό και να πάρει μια ακριβή διάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

  • Η εγκυμοσύνη/μαιευτική
  • Η υγεία των γυναικών/γυναικεία
  • Ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

  error: Encrypted Content!!->Joshua Tomer:)