Hogyan befolyásolja a policisztás petefészek szindróma a termékenységet

Hogyan befolyásolja a policisztás petefészek szindróma a termékenységet

A policisztás petefészek -szindróma olyan rendellenesség, amelyet az orvosok a női nemi hormonok egyensúlyhiányával társítanak. Az egyensúlyhiány különféle tünetekhez vezethet, és befolyásolhatja a nő termékenységét.

Minden hónapban, a gyermekkori életkorú nőkben, a tüszők néven ismert apró, folyadékkal töltött ciszták alakulnak ki a petefészek felületén. A nőstény nemi hormonok, beleértve az ösztrogént, az egyik tüsző érett tojást eredményez. A petefészek ezután elengedi ezt a tojást, és kitör a tüszőből.

Azokban a nőkben, akiknek policisztás petefészek -szindrómában vagy PCOS -ban szenvednek, egyensúlyhiány van a női nemi hormonokban. Az egyensúlyhiány megakadályozhatja az érett tojások kialakulását és felszabadulását. Érett tojás nélkül sem ovuláció, sem terhesség nem fordulhat elő.

A hormon egyensúlyhiánya magában foglalhatja a tesztoszteron rendellenes növekedését is, amely elsősorban egy férfi nemi hormon. A nők tesztoszteront is termelnek, bár általában kis mennyiségben van.

Az Egyesült Államok Női Egészségügyi Irodája (OWH) Vegye figyelembe, hogy a PCOS a 15–44 éves nők 5–10 % -át érinti. A PCOS -t „a meddőség általános és kezelhető okaként” írják le.

A szakértők nem tudják pontosan, mi okozza a PCOS -t, de magában foglalhatja genetikai tényezőket. Ha egy nő anyjának vagy nővérenek van ilyen állapota, akkor nagyobb esélye van, mint másoknak.

A genetikai kapcsolattal együtt a testben lévő felesleges inzulin növeli a nő PCOS kialakulásának kockázatát is. Az inzulin egy olyan hormon, amelyet a hasnyálmirigy előállít, és a test arra használja, hogy a cukrot az élelmiszerben energiává alakítsa.

A PCOS -ban szenvedő nők gyakran inzulinrezisztenciájúak. Az inzulinrezisztencia magában foglalja a test képtelenségét a vércukorszint megfelelő csökkentésére. A vércukorszint túl magas lehet, ami még több inzulintermelést okoz.

Túl sok inzulin növeli a tesztoszteron termelést is, ami a PCOS néhány tünetéhez vezet.

tünetek

A tünetek bármilyen életkorban vagy időben előfordulhatnak egy személy reproduktív éveiben. A tünetek idővel is változhatnak.

A PCO -k leggyakoribb tünetei a következők:

 • Szomorú hajnövekedés az arcon, a mellkason vagy a hátsó részen
 • pattanások vagy a A bőr sötétedése
 • Súlygyarapodás
 • Haj elvékonyodása a fején
 • Medifilitás
 • Szabálytalan periódusok
 • petefészek ciszták
 • Megnövekedett bőrcímkék

Nem mindenkinek a PCOS -ban vannak azonos jelek vagy tünetek.

A termékenységre gyakorolt hatások

A PCOS különféle módon befolyásolhatja az ember termékenységét. A PCOS -ban szenvedő nőkben általában az ovulációs problémák

ovulációs problémák. Az ovuláció nem fordulhat elő a tesztoszterontermelés növekedése miatt, vagy mivel a petefészek tüszők nem érnek.

Még ha ovuláció is bekövetkezik, a hormonok egyensúlyhiánya megakadályozhatja a méh bélésének megfelelő kialakulását, hogy lehetővé tegyék az érett tojás beültetését.

A kiegyensúlyozatlan hormonok miatt az ovuláció és a menstruáció szabálytalan lehet. A kiszámíthatatlan menstruációs ciklusok szintén megnehezíthetik a terhességet.

Egyéb szövődmények

A meddőség gyakran a PCOS egyik fő szövődménye, de ez nem az egyetlen. A

PCOS -ban szenvedő emberek szintén nagyobb kockázatot jelentenek, mint mások:

 • Magas koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Szívbetegség
 • Súlynövekedés
 • Alvás apnoe
 • Depresszió és szorongás
 • Rossz test önkép
 • endometrium rák

Az OWH szerint az összes PCOS -ban szenvedő nők körülbelül fele 40 éves kor előtt prediabetes vagy cukorbetegség alakul ki.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Bárki, aki aggódik amiatt, hogy nem tudnak teherbe esni, vagy akiknek olyan tünetei vannak, amelyek azt jelzik, hogy a PCOS -nak orvoshoz kell fordulnia. Még akkor is, ha egy nő nem akarja terhessé válni, a PCOS korai diagnosztizálásának elősegítése segíthet a szövődmények megelőzésében.

A meddőségnek számos lehetséges oka van, de a PCOS értékelése elősegítheti a kezelést és javíthatja a fogamzás esélyét.

Ha egy nő teherbe esik, akkor is elengedhetetlen tudni, hogy van -e PCOS, mivel a tanulmányok magasabb kockázatot találtak a PCOS terhességi szövődményeinek.

Ezek a szövődmények magukban foglalhatják:

 • Gesztációs cukorbetegség
 • Korai beadás
 • Magas vérnyomás terhesség alatt

Nincs specifikus teszt a PCOS diagnosztizálására. Az orvos több tényező alapján diagnosztizálást végez.

A tesztek magukban foglalhatják:

 • Fizikai vizsga
 • Kórikus történelem
 • A hormonszintek vérvizsgálata
 • < Li> Vérvizsgálat glükózszinthez

 • Ultrahang vizsgálat

kezelés

Jelenleg nincs gyógymód a PCOS -ra. A kezelés azonban növelheti a fogamzás esélyét azoknál, akik teherbe akarnak lépni. Segíthet az embereknek a tüneteik kezelésében is.

A tünetek az egyének között változnak, így a kezelés nem mindig azonos. Az opciók attól is függnek, hogy egy személy teherbe akar -e lenni.

A PCOS tünetek kezelése magában foglalhatja a következőket:

 • A fogamzásgátló tabletták a hormonális egyensúlyhiány kijavításához.
 • Inzulin-érzékenyítő gyógyszerek az inzulin és az így tesztoszterontermelés javítása érdekében is.
 • Cukorbetegség esetén a vércukorszint szabályozására szolgáló gyógyszerek.
 • Gyakorlat és egészséges étkezés, hogy elősegítse az általános jólét és a kontroll súlyának növelését.

Az egészséges testsúly fenntartása elősegítheti az inzulin és a tesztoszteron szint csökkentését, és javíthatja a tüneteket.

A PCOS termékenységi kezelése

Ha egy nő teherbe esik, az orvos gyógyszereket írhat fel a menstruációs periódusok szabályozására és az ovuláció ösztönzésére. A műtét lehetőség lehet, ha a gyógyszer nem javítja a termékenységet.

A laparoszkópos petefészekfúrás műtéti lehetőség. Ebben az eljárásban a sebész kis vágásokat végez a hasban, és elektromos árammal ellátott tűt helyez be.

Az elektromos áramot egy kis mennyiségű szövet elpusztítására használják, amely tesztoszteront termel a petefészeken. A tesztoszteron szint csökkentése lehetővé teszi a rendszeres ovuláció bekövetkezését.

Tippek a termékenység növelésére

Az alábbiakban néhány olyan életmód -tipp található, amelyek elősegíthetik a termékenység növelését.

Súlyszabályozás

A túlsúlyt hordozó emberek számára a fogyás elősegítheti a hormonális termelést, és növelheti az ovuláció és a terhesség esélyét.

Az OWH szerint még a 10 % -os súlycsökkenés is segíthet a túlsúlyos és termékenységi problémákkal küzdő személyeknek a normál ovuláció helyreállításában.

Az alacsony súlyú emberek, akiknek nehezen tudnak elképzelni, orvosuk is szeretnének, mivel ez lehet a meddőség másik kockázati tényezője.

A stressz kezelése

A stressz kezelésének egészséges módszereinek megtalálása szintén növelheti a termékenységet.

A hosszú távú stressz befolyásolhatja a hormonokat. Például a folyamatos stressz növelheti a testben a kortizolt, ami az inzulintermelés növekedését válthatja ki. A magas inzulinszint egyensúlyhiányhoz vezethet a nők nemi hormonjaiban és a meddőségben.

A stressz kezelésére szolgáló tippek a következők:

 • Rendszeres testmozgás
 • A munka és az otthoni élet kiegyensúlyozása
 • Időt töltsön a barátokkal és Család
 • Elegendő alvás

étrendi változások

PCOS -ban szenvedő embereknél az alacsony glikémiás étrend javíthatja a tüneteket és a termékenységet.

Az alacsony glikémiás étrend kevesebb étel fogyasztását jelenti, amelyek a vércukorszint emelkedését okozják.

A tüskék elkerülése azt jelenti, hogy a vércukorszint stabilabbá válik, ami alacsonyabb inzulinszintet és kevesebb tesztoszterontermelést eredményez.

Tudjon meg többet az étkezési ételekről és az ételekről, hogy elkerüljék a PCOS -t.

Egyéb tényezők, amelyek befolyásolják a termékenységet

PCOS, csak egy a nők meddőségének sok lehetséges oka. Néhány gyakori ok a következők:

endometriosis: A méhszövet növekedése a méhen kívül meddőséghez is vezethet, különösen akkor, ha a petevezetékekben alakul ki.

Strukturális problémák: A petevezetékek vagy a reproduktív rendszer más részeinek felépítésével kapcsolatos probléma megnehezítheti a terhességet.

Fibroidok: Ezek a méhben lévő nem rákos daganatok termékenységi problémákat okozhatnak a beültetés megelőzésével.

Sok termékenységi problémával küzdő nő – beleértve a PCOS -t – orvosi segítséggel terhes lehet.

A terhesség esélyének növelésének első lépése az, hogy az egyén orvoshoz forduljon és pontos diagnózist szerezzen. Ezzel a lehető leghamarabb megkezdhetik a kezelést.

 • Terhesség/szülészet
 • Női egészség/nőgyógyászat

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak. intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

error: Encrypted Content!!->Joshua Tomer:)